Macerat oraha (biljno ulje)

Uljni macerat oraha (Juglans regia) iz porodice Juglandaceae

Orah su iz daleke Perzije u naše krajeve donijeli Rimljani. U odgovarajućem se podneblju potpuno udomaćio, osobito u blizini naselja gdje pojedina stabla  dosežu duboku starost. Orah je u nas vrlo često stablo. Uzgaja se, a u šumama raste kao poludivlje jer ga raznose vjeverice. U Makedoniji raste i kao samoniklo. Doseže i do 20 metara. Krošnja mu može poprimati različite oblike, a u povoljnim uvjetima ima vrlo veliki promjer. Plod je isprva zelen, kad dozre, ovoj pocrni, puca i ispada orah. Zreli plod je ukusna i nutritivno vrijedna hrana, kao i njegovo hladno tiješteno ulje. U kozmetici se koriste hladno tiješteno ulje oraha i macerat njegovih nezrelih plodova i usplođa. U ljekovite svrhe koristi se i plod (jezgra) i list oraha.


Dobivanje: maceriranje nezrelih plodova i usplođa oraha u različitim biljnim uljima (najčešće suncokretovom)


Boja: tamnožuto-zelena


Miris: orašasti, ovisi i o ulju izabranom za maceriranje


Sastavnice ključne za biološku aktivnost: linolna i linolenska kiselina


INCI: HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL AND JUGLANS REGIA FRUIT EXTRACT,  (ako se za maceriranje koristi ulje suncokreta)


Napomena: Uljni macerat oraha nije isto što i  hladno tiješteno orahovo ulje koje ima drugačije djelovanje.


Primjena u kozmetici:

Macerat oraha doprinosi jačanju kose, ublažava njezino opadanje i daje joj sjaj pa se najviše i koristi, samostalno ili u mješavini s drugim biljnim uljima i odgovarajućim sastojcima, za njegu kose i vlasišta. Posebno je korisno u njezi suhe kose. Macerat oraha daje kosi i lijepi crvenkasti sjaj. Ovaj macerat blago potiče i tamnjenje kože, zbog čega se upotrebljava u pripravcima za sunčanje, gdje ga je dobro kombinirati s uljima sličnog djelovanja (macerat mrkve, buriti).


Namjena: za njegu kose i ublažavanje njezinog opadanja, za brže prirodno tamnjenje kože i zadržavanje preplanulog tena.


Sigurnost primjene: Oprezne moraju biti osobe alergične na orašide.


Literaturni izvor:

  1. Len Price. Carrier Oils for Aromatherapy & Massage, Riverhead, England, 1999, 145-148.

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ULJNI MACERAT ORAHA :

EYWA OIL - FAST TANNING - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – FAST TANNING

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.