Macerat nevena (biljno ulje)

Uljni macerat nevena (Calendula officinalis) iz porodice Asteraceae

Neven je otporna jednogodišnja, razgranata biljka s narančasto-žutim cvjetnim glavicama. Pradomovina mu je područje Mediterana, ali se tijekom povijesti udomačio i u drugim krajevima svijeta. Od 12. stoljeća uzgaja se kao ukrasna i ljekovita biljka koja se često nalazi po vrtovima.

Neven je bio poznat u svim antičkim kulturama kao ljekovita biljka za liječenje bolesti kože, probavnih organa, upalnih i infektivnih bolesti, kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, ali i kao začin i čarobna biljka. Cijenili  su ga kao biljku koja pomlađuje, ili su ga upotrebljavali za ukrašavanje oltara u svojim hramovima, dok su drugi njegovim žuto-zlatnim laticama ukrašavali i aromatizirali hranu. U američkom građanskom ratu liječnici su na bojištima koristili lišće nevena stavljajući ga na otvorene rane.


Dobivanje: maceriranje cvjetnih glavica nevena u različitim biljnim uljima (najčešće suncokretovom)


Boja:  žuto-narančasta


Miris: ugodan, ovisi i o ulju izabranom za maceriranje


Sastavnice ključne za biološku aktivnost: flavonoidi, i drugi spojevi ovisno o ulju upotrebljenom za maceriranje


INCI: CALENDULA OFFICINALIS FLOWER EXTRACT (AND)  HELIANTHUS ANNUUS  SEED OIL,  (ako se za maceriranje koristi ulje suncokreta)


Primjena u kozmetici:

Macerat nevena se primjenjuje kao samostalan pripravak ili sastojak uljnih mješavina ili brojnih kozmetičkih proizvoda, najvećim dijelom zbog svojih protuupalnih i regenerativnih svojstava. Štiti kožu beba, a mamama pruža olakšanje kod dojenjem nadraženih bradavica; njeguje kožu i ublažava njezina različita oštećenja. Zbog toga ga nalazimo kao sastojak kozmetičkih linija za njegu kože, ali i kao sastojak krema i losiona koji se koriste za ublažavanje raznih kožnih problema.


Namjena: za zaštitu, vlaženje, toniziranje i omekšavanje svih tipova kože. Posebno je uspješno u njezi kože sklone iritacijama i upalama, kod svrbeža te u njezi dječje kože. Koristi se kao pomoć kod rana, opeklina i upalnih bolesti kože, ekcema i psorijaze te dekubitusa, modrica, ispucalih kapilara i  sprječavanja nastanka ožiljaka.


Sigurnost primjene: Izuzetno rijetko može izazvati alergijske reakcije kod vrlo osjetljivih osoba.


Literaturni izvori:

  1. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 59
  2. https://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/neven/
  3. Len Price. Carrier Oils for Aromatherapy & Massage, Riverhead, England, 1999, 45-48.

FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE ULJNI MACERAT NEVENA :

EYWA OIL - FAST TANNING - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – FAST TANNING
EYWA OIL – SENSATION OF CHILLI PEPPER
EYWA OIL – SENSATION OF MINT

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.