Macerat čička (biljno ulje)

Uljni macerat čička (Arctium lappa) iz porodice Asteraceae

Čičak je biljka koja raste u širokom pojasu od kalifornijskih obala do Sibira. Njegovu ljekovitost ljudi su otkrili još u neolitu. U srednjem vijeku redovito je korišten u kulinarstvu kao povrće izuzetno hranjivih vrijednosti. Danas se kao kulinarska namirnica koristi još samo u Japanu. U ostatku svijeta čičak se vrlo rijetko koristi kao hrana, ali je izuzetno cijenjen na području fitoterapije te u kozmetičkoj industriji.


Dobivanje: maceriranje suhog korijena čička u različitim biljnim uljima (najčešće suncokretovom)


Boja: ovisi o ulju izabranom za maceriranje


Miris: ovisi o ulju izabranom za maceriranje


Sastavnice ključne za biološku aktivnost: nezasićene masne kiseline i fitosteroli te drugi spojevi ovisno o ulju upotrebljenom za maceriranje.


INCI: ARCTIUM LAPPA RADIX EXTRACT, HELIANTHUS ANNUS SEED OIL  (ako se za maceriranje koristilo ulje suncokreta)


Primjena uljnog macerata čička kozmetici

Macerat čička tradicionalno se primjenjuje kod ekcema, opeklina i problematične kože (čirevi, apscesi, akne). Koristi se i u pripravcima za njegu kose i vlasišta, posebice kod opadanja kose i prhuti, uz prikladnu i temeljitu masažu vlasišta, čime se potiče u vlasištu. Macerat čička umiruje nadraženo vlasište te obnavlja ispucale vrhove. Zahvaljujući hranjivim svojstvima poboljšava strukturu kose, vraća joj prirodnu svježinu i sjaj ostavljajući je svilenkasto glatkom, mekom i blistavom. Potiče cirkulaciju, revitalizira vlasište i ima umirujuće djelovanje.


Namjena: za bolju cirkulaciju, osnaženje i prokrvljenosti vlasišta, za jačanje korijena kose i sprječavanja njezinog ispadanje Koristi se i u pripravcima za ublažavanje tegoba problematične kože.


FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ULJNI MACERAT ČIČKA :

EYWA OIL -HAIR REPAIR AND SHINE - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – HAIR REPAIR AND SHINE

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.