Macerat arnike (brđanke) biljno ulje

Uljni macerat Arnike (Arnica montana) iz porodice Asteraceae

Brđanka je lijepa planinska aromatična biljka koja početkom ljeta razvija blještavo žute cvatove (glavice). Raste na kiselim livadama, sjenokošama i planinskim tratinama, od nizina do visokogorskog pojasa na području čitave Europe. U nižim predjelima postaje osobito rijetkom. Zbog toga je u Hrvatskoj i cijeloj Europi zaštićena biljka i nije dozvoljeno branje samoniklih cvjetova.

Brđanka se kao ljekovito sredstvo učestalije počela koristiti u 18. stoljeću. Za unutrašnju primjenu  koristila se kod kroničnog reumatizma, moždanog udara i epilepsije, a za vanjsku kod modrica nastalih uslijed udaraca ili pada. Primjenu je nalazila i kao abortiv. Kroz povijest je poznata i kao magična biljka kojom se branilo od groma i tjeralo zle vještice. Pučka medicina je još uvijek koristi za unutarnju primjenu kod srčanih tegoba, a za vanjsku kod poteškoća s venama te kod iščašenja i nagnječenja. U suvremenom svijetu, brđanka nalazi svoje mjesto u pripravcima farmaceuta, fitoterapeuta, aromaterapeuta te u homeopatiji.


Dobivanje: maceriranje suhih cvjetnih glavica arnike u različitim biljnim uljima (najčešće suncokretovom)


Boja:  žuta, ali ovisi i o ulju izabranom za maceriranje


Miris: ugodan, podsjeća na miris cvijeta arnike, ali ovisi i o ulju izabranom za maceriranje


Sastavnice ključne za biološku aktivnost: flavonoidi, seskviterpenski laktoni i drugi spojevi ovisno o ulju upotrebljenom za maceriranje


INCI: HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, ARNICA MONTANA FLOWER EXTRACT (za maceriranje koristi ulje suncokreta)


Napomene: Ulje je namijenjeno samo za vanjsku primjenu!


Primjena u kozmetici:

Macerat brđanke djeluje protuupalno, antibakterijski, antiseptički i analgetički i najčešće se koristi kod rana od udaraca, kontuzija, uganuća, iščašenja, u tretiranju proširenih vena, kod bolova u mišićima i zglobovima, te u tretiranju ožiljaka i opeklina kao i nakon uboda insekata.


Namjena: za ublažavanje modrica (posebno u kombinaciji s eteričnim uljem smilja), kod poteškoća nakon uganuća i iščašenja, u pripravcima za tretiranje celulita i ispucalih kapilara


Sigurnost primjene:

Macerat brđanke može rijetko izazvati alergijsku reakciju (najčešće kod osoba koje su i inače alergične na biljke iz porodice Asteraceae) ili nadražiti kožu ako se dulje koristi na oštećenoj koži.


Literaturni izvori:

  1. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 65.
  2. https://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/brdanka-arnika/

FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE ULJNE MACERATE ARNIKE :

EYWA OIL - SENSATION OF MAGNESIUM - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF MAGNESIUM
EYWA OIL - SENSATION OF MINT - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF MINT
EYWA OIL - SENSATION OF CHILI PEPPER - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF CHILI PEPPER

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.