Ulje sjemenke pasjeg trna (biljno ulje)

Pasji trn (Hippophae rhamnoides) iz porodice Elaeagnaceae

Pasji trn je listopadno grmoliko drvo, visine 1- 3 m. Raste u dolinama rijeka, na liticama i padinama, a uzgaja se i u vrtovima. Plod biljke sadrži brojne nutritivno vrijedne sastojke, a koristi se u obliku čaja, tinkture, soka, marmelade i ulja od sjemenki. Ima široku primjenu u narodnoj medicini i fitoterapiji zbog svog ljekovitog djelovanja. Ulje dobiveno od njegovih sjemenki vrlo je skup i dragocjen sastojak kozmetičkih pripravaka.


Dobivanje: superkritična CO2 ekstrakcija sjemenki


Boja: mutna, blijedo crvene do crveno-narančaste


Miris: karakterističan, podsjeća na bobice pasjeg trna s kiselkastim podtonom


Sastavnice ključne za biološku aktivnost: α-linolenska kiselina, linolna kiselina, karotenoidi


Napomena: ulje je masno, ugodne je teksture i fino se upija


INCI: HIPPOPHAE RHAMNOIDES SEED OIL


Primjena u kozmetici:

Ulje sjemenki pasjeg trna bogato je posebno vrijednim sastojcima pa ostvaruje dragocjene učinke na koži. Ne koristi se samostalno zbog intenzivne boje koja bi mogla ostaviti traga na koži. Miješa se s drugim hranjivim uljima u recepturama regenerativnih ulja i esencija za lice, luksuznim kremama i ostalim proizvodima iz linije antiage kozmetike


Namjena: za regeneraciju i antiage učinke. Hrani kožu i djeluje protuupalno. Zbog  svoje izuzetne hranjivosti, dodaje se drugim uljima manje jednostavnijeg sastava radi njihovog obogaćivanja.


Sigurnost primjene: Sigurno je za primjenu.


Literaturni izvori:

https://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/pasji-trn-sjemenke/


FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ULJE SJEMENKI PASJEG TRNA :

EYWA OIL - SENSATION OF NATURE - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF NATURE

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.