Tamanu (biljno ulje)

Tamanu Callophyllum inophyllum ( i Calophyllum tacamahaca)  iz porodice Clusiaceae

Tamanu samoniklo raste u Polineziji i jugoistočnoj Aziji, a kultiviran je na Madagaskaru i Havajima. To je sporo rastuće stablo visoko 30-ak metara, debele, kvrgave kore i velikih grana. Njegovo lišće je čvrsto, tamno zeleno, ovalno, s malim bijelim cvjetovima sa žutim središtem, čiji miris podsjeća na limetu. Plod veličine marelice u sebi skriva sjemenke sa žutom jezgrom. Plod se s jezgrom (sjemenom), nakon branja, suši oko mjesec dana, a nakon toga se hladnim tiještenjem dobiva gusto, mutno, zeleno ulje s bjelkastim talogom. Između brojnih Callophyllum vrsta, zanimljive su dvije od koji se proizvodi poznato i skupo – tamanu ulja, C. inophyllum  i C. tacamahaca.


Dobivanje: hladnim tiještenjem ploda sa sjemenkom


Boja: žuto-zelena – zelena do tamno zeleno siva. Najčešće je jako zamućeno, ponekad s vidljivim talogom.


Miris: karakterističan miris gorkih orašida


Sastavnice ključne za biološku aktivnost: linolna kiseline, kumarini (kalanolidi)


INCI: CALOPHYLLUM INOPHYLLUM SEED OIL (i CALOPHYLLUM TACAMAHACA SEED OIL)


Napomena: viskozno ulje, nešto se sporije upija


Primjena u kozmetici:

Tamanu ulje ima ljekovita i zaštitna svojstva, a  poznato je, prvenstveno, po svom izraženom  protuupalnom i analgetičkom djelovanju s cikatrizantnim učincima. U farmaceutskoj industriji se upotrebljava za izradu proizvoda za ispucalu kožu, a učinkovito je i kod ozbiljnijih problema na koži kao što su to opekline i postoperativne rane. Zbog svog protuupalnog i antiseptičkog djelovanja upotrebljava se kao sirovina za kreiranje i proizvodnju pripravaka koji štite kožu (umirujuće kreme, losioni i balzami, losioni i kreme za poslije sunčanja te za olakšavanje posljedica uboda kukaca). Dobre učinke pokazuje tamanu i u recepturama za olakšavanje bolova lokomotornog sustav i neuralgija.

Ovisno o vrsti biljnog i eteričnog ulja s kojim se kombinira, tamanu ostvaruje različite učinke. S eteričnim uljem ravintsare (Cinnamomum camphora), na primjer, ostvaruje dobro poznatu sinergiju i djelotvornost protiv herpesa na usnicama. U različitim mješavinama primjenjuje se i kod psorijaze, ekcema, dermatitisa, seboreje, opeklina, upaljenih vena, popucalih kapilara, hemoroida, ožiljaka.

Svojstvo ulja tamanu da stimulira sintezu kolagena važan je razlog za njegovo uključivanje u recepture za anti-age kozmetiku


Namjena: izvrsno tonizirajuće djelovanje i zaštita krvnih kapilara. Preporučuje se za olakšavanje limfne drenaže i za aktivnu njegu protiv bora.


Sigurnost primjene:

Oprez je nužan kod osoba s vrlo osjetljivom kožom kojima može smetati primjena čistog tamanua u svakodnevnoj njezi. U takvim slučajevima dobro ga je koristiti s drugim uljima sinergijskog djelovanja, tako da njegova koncentracija bude 10-50%.


Literaturni izvori:

  1. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 61
  2. https://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/tamanu/
  3. Len Price. Carrier Oils for Aromatherapy & Massage, Riverhead, England, 1999, 143-144.

FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE  TAMANU ULJE :

EYWA OIL - SENSATION OF MAGNESIUM - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF MAGNESIUM
EYWA OIL - SENSATION OF MINT - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF MINT
EYWA OIL - SENSATION OF CHILI PEPPER - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF CHILI PEPPER

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.