Ulje šljivinih koštica (biljno ulje)

Šljiva (Prunus domestica) iz porodice Rosaceae

Šljiva je drvo. koje može narasti do 10 metara. Ubraja se u voće koje ima okrugli ili ovalni plod čija boja varira ovisno o vrsti. Meso ploda je slatko, žućkaste boje s košticom u sredini. Plod je omiljena hrana koja se priprema i jede u različitim oblicima, sirova svježa ili sušena. Koristi se prvenstveno za spravljanje slatkih jela, ali je čest dodatak i slanim specijalitetima.


Dobivanje: hladnim tiještenjem svježih i nemodificiranih šljivinih koštica


Boja: zlatno-žute boje


Miris: ugodan na gorki badem ili marcipan


Sastavnice ključne za biološku aktivnost: linolna kiseline, cijanogeni spojevi, tokoferoli.


Stabilnost: jedno od stabilnijih ulja


INCI: PRUNUS DOMESTICA SEED OIL


Napomena: ulje je stabilno, lagane je teksture i brzo se upija


Primjena u kozmetici:

Ulje šljive je novije u kozmetičkoj primjeni, ali je vrlo brzo steklo status poželjnog sastojka u različitim kozmetičkim proizvodima. Koristi se za uljne serume, kreme i mlijeka namijenjena pojačanoj hidratizaciji kože i poboljšanju njezine elastičnosti. Sastojak je antiage kozmetike i proizvoda za suhu i ispucalu kožu te pripravaka koji se koriste kod krhkih noktiju i kose. Sadrže je šamponi za kosu, balzami za usne i maske za njegu kože i kose.


Namjena: za hidrataciju i poboljšanje elastičnosti svih tipova kože, posebno suhe, ispucale i zrele.


Literaturni izvori:

  1. https://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/sljiva-sjemenke/

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ULJE ŠLJIVINIH KOŠTICA :

EYWA OIL - SENSATION OF NATURE - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF NATURE

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.