Sezam (biljno ulje)

Sezam (Sesamum indicum) iz porodice Pedaliaceae

Sezam je vrlo raširena jednogodišnja biljka koja dosegne visinu od oko 2 metra. Njezine sjemenke su popularne kao začin koji jelima daje poseban blag okus. Od njih se proizvodi sezamovo ulje koje se u brojne svrhe koristi već oko 5000 godina. Sjemenke sezama mogu biti bijele, crne ili smeđe boje.

Posljednjih godina sezamove sjemenke i ulje su predmet mnogih znanstvenih istraživanja, čiji rezultati sugeriraju njihova brojna djelovanja korisna za zdravlje. Stoga se predlaže češće uvođenje sezama u prehranu.


Dobivanje: hladnim tiještenjem sjemenki sezama


Boja: blijedožuto do žuto


Miris: karakterističan – neprženih sjemenki sezama


Sastavnice ključne za biološku aktivnost: inolna kiselina, fenolni spojevi i lignani


INCI: SESAMUM INDICUM SEED OIL


Napomena: lagano, dosta dobro se upija i  jedno je od najstabilnijih ulja


Primjena u kozmetici

Sezamovo ulje se primjenjuje kod raznih tipova kože, ali prvenstveno u pripravcima za njegu suhe, sklone upalama i one koju karakterizira slaba prokrvljenost. Zbog blagog zaštitnog UV faktora, omiljeno je ulje za spravljanje ljetnih krema i losiona. Upotrebljava se za izradu macerata koji su zbog njegove stabilnosti otporni na oksidacijske procese. Koristi se za izradu  vlastite kozmetike zbog stabilnosti i kvalitete emulzijskih sustava. Odlično je ulje za masaže.


Namjena: za njegu kože, kose i vlasišta, za smanjenje vidljivosti ožiljaka, vrlo blagu UV zaštitu i tretiranje osjetljive kože sklone upalama.


Oprez je nužan kod osoba alergičnih na sezam


Literaturni izvori:

  1. https://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/sezam/
  2. Len Price. Carrier Oils for Aromatherapy & Massage, Riverhead, England, 1999, 127-129.

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ULJE SEZAMA :

EYWA OIL - FAST TANNING - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – FAST TANNING

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.