Noćurak (biljno ulje)

Noćurak (Oenothera biennis) iz porodice Onagraceae

Noćurak je dvogodišnja zeljasta biljka lijepih žutih cvjetova koji se otvaraju noću da bi u zoru već bili osušeni. Tako se svaki dan rađaju novi cvjetovi.


Dobivanje: hladnim tiještenjem sjemenki


Boja: žuta do zelenkasta


Miris: neutralan


Sastavnice ključne za biološku aktivnost: gama-linolenska kiselina (GLA)


Napomena: ulje je zbog velikog udjela nezasićenih masnih kiselina sklono brzoj oksidaciji. Stoga treba uzeti u obzir dodatak prirodnog antioksidansa (CO2 ekstrakt ružmarina i vitamin E), kako bi mu se produžila trajnost.


INCI: OENOTHERA BIENNIS OIL


Primjena u kozmetici:

Ulje noćurka može se koristiti za sve tipove kože, ali se posebno preporučuje za njegu suhe, ljuskave, osjetljive  i zrele kože. Ulje vlaži kožu i u njezinim stanicama regulira lučenje masnoće i izmjenu tvari. Nalazimo ga kao sastojak proizvoda za njegu suhe i atopične kože, i općenito kože koju je potrebno intenzivno nahraniti.  Vrlo je koristan u “antiage” kozmetici.


Namjena: za vlaženje, intenzivnu njegu, regulaciju masnoće i izmjenu tvari u stanicama oštećene, zahtjevne, osjetljive, umorne i zrele kože.


Sigurnost primjene:

Sigurno je za vanjsku primjenu.


Literaturni izvori:

  1. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 69.
  2. https://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/nocurak/

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ULJE NOĆURKA :

EYWA OIL - SENSATION OF NATURE - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF NATURE

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.