Maslina (biljno ulje)

Maslina (Olea europaea) iz porodice Oleaceae

Maslina je tipično vazdazeleno mediteransko stablo s karakterističnim sivim, izbrazdanim deblom. Ovalni plod, je zelene boje, a kako sazrijeva postaje crna. Svaki plod ima jednu tvrdu košticu. U prehrani se koriste plod, ulje i list masline. Posjeduju visoku nutritivnu vrijednost i preporučuju se za očuvanje zdravlja i kvalitetnog života. Maslinovo ulje se koristi i u kozmetici zbog svojih izuzetnih svojstava i brojnih djelovanja na izgled i zdravlje kože. Ponekad samo njegov karakterističan miris može biti prepreka u kreiranju pojedinih proizvoda.


Dobivanje: djevičanskog maslinovog ulja hladnim tiještenjem ploda masline, bez postupaka rafinacije


Boja: žuto-zelena


Miris: karakterističan miris masline


Sastavnice ključne za biološku aktivnost: fenolski spojevi (tirozol, hidroksitirozol), skvalen, steroli, tokoferoli, linolna kiselina


Napomena: teže se upija u kožu


INCI: OLEA EUROPAEA FRUIT OIL


Primjena maslinovog ulja u kozmetici:

Ulje masline se koristi za njegu svih tipova kože, posebno za njegu suhe i mješovite, za njegu kose, vlasišta i noktiju te nježne kože djece i beba. Teže se upija pa se pri izradi pripravaka miješa s brže upijajućim uljima. Izuzetno vrijedan je sastojak u raznim kremama, balzamima, maslacima za tijelo, sapunima, preparatima za kosu, vlasište i nokte.


Namjena: za njegu i regeneraciju zrele i suhe kože, kose i noktiju te obnavljanje kožne barijere, hidrataciju i umirivanje kože


Sigurnost primjene: Sigurno je za primjenu.


Literaturni izvori:

  1. https://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/maslina/
  2. Len Price. Carrier Oils for Aromatherapy & Massage, Riverhead, England, 1999, 101-104.

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI MASLINOVO ULJE :

EYWA OIL -HAIR REPAIR AND SHINE - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – HAIR REPAIR AND SHINE

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.