Čileanski lješnjak (biljno ulje)

Čileanski lješnjak (Gevuina avellana) iz porodice Protaceae

Čileanski lješnjak raste uspravno ili razgranato iz tla, čineći tako stablo ili grm. Može narasti do 20 metara. Potječe iz južnog Čilea i susjednih dolina u Argentini. Raste na različitim visinama, od same razine mora pa do nadmorske visine od 700 metara. Listovi su mu svijetlo zeleni i nazubljeni, a stablo cvjeta između srpnja i studenog. Cvjetovi su vrlo sitni i bež do bjelkaste boje. Mladi plod je tamnocrveni orah koji postepeno postaje crn.

Čileanski lješnjak se konzumira kao hrana, sirova ili pripremljena u recepturama kolača i drugih jela, a koristi se i za dobivanje ulja omiljenog u suvremenoj kozmetici.


Dobivanje: hladnim tiještenjem plodova, te filtracijom


Boja:  blijedožuta


Miris: neutralan


Sastavnice ključne za biološku aktivnost: oleinska i rijetke masne kiseline, tokotrienoli


INCI: GEVUINA AVELLANA SEED OIL


Napomene: stabilno ulje, vrlo brzo se upija u kožu. Pruža joj UV zaštitu koja nije dovoljna kod pretjeranog izlaganja suncu, posebno ako je ulje čileanskog lješnjaka razrijeđeno nekim drugim biljnim uljem ili sastojkom koji nema takvo djelovanje.


Primjena u kozmetici:

Ulje čileanskog lješnjaka se primjenjuje za njegu i zaštitu svih tipova kože. Bogato vitaminom E,  ovo ulje ima izražen antioksidativni kapacitet zbog kojeg ublažava pogubno djelovanje stresa i štetnih učinaka okoliša, pruža prirodnu zaštitu od sunca pa je koristan dodatak ljetnoj kozmetici. Čileanski lješnjak se brzo upija i ima omekšavajući i regenerativan učinak na kožu. Sadrže ga uljne mješavine, losioni, kreme i balzami namijenjeni za njegu lica i tijela, za njegu kose i usana, a sadrže ga i proizvodi za dječju njegu i pripravci nakon brijanja. Posebno je cijenjen u  prevenciji fotostarenja kože i anti-age kozmetici.


Namjena: za zaštitu, regeneraciju i njegu kože, za ublažavanje štetnih posljedica stresa na njezin izgled i zdravlje, za blagu zaštitu od UV zraka.


Sigurnost primjene: oprezne trebaju biti osobe alergične na orašide.


Literaturni izvori:

  1. https://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/cileanski-ljesnjak/
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s11746-998-0283-5

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ULJE ČILEANSKOG LJEŠNJAKA :

EYWA OIL - FAST TANNING - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – FAST TANNING

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.