Buriti (biljno ulje)

Buriti (Mauritia flexuosa) iz porodice Arecaceae

Buriti, poznat kao palma Buriti ili Moriche palma je spororastuća palma koja uspijeva u vlažnim područjima, poput močvara u Južnoj Americi. Može dostići visinu od 35 metara. Krošnja joj je zaobljena i sastavljena od velikih zelenih listova sa žutim cvjetovima. Plodovi su boje kestena i prekriveni sjajnim ljuskicama. Daju jestivo ulje. Plod se može konzumirati sirov, sušen i mljeven u brašno. Od njega se mogu izrađivati deserti i napitci. Pupoljak koji se naziva palmino srce, konzumira se kao povrće, a vlakna se koriste za izradu konopa, pojaseva, šešira ili ribarskih mreža. Drvo se upotrebljava kao građevinski materijal. Buriti se zbog svoje široke primjene često naziva i „drvom života“, jer stanovnici područja na kojem raste koriste sve njegove dijelove (stablo, lišće, plodove). Ulje buritija se tradicionalno koristi i u ljekovite svrhe kod opeklina i svrbeža te kao zaštita od sunca, dok se plodovi jedu zbog olakšavanja tegoba u crijevima. Listovi se primjenjuju za omekšavanje kože.


Dobivanje: hladnim tiještenjem ploda


Boja: intenzivna, narančasto-crvena


Miris: karakterističan


Sastavnice ključne za biološku aktivnost: karotenoidi


INCI: MAURITIA FLEXUOSA FRUIT OIL


Napomena: Sporo se upija i intenzivno je obojeno pa ga treba miješati s drugim uljima. Njegova koncentracija u mješavini ne bi smjela prelaziti 10%


Primjena u kozmetici

Glavni razlozi primjene buritija u kozmetici su njegov visok udio beta-karotena i apsorpcija značajnog dijela UV-zraka. Zbog toga se koristi u recepturama pripravaka za zaštitu od sunca i pripravaka za duže očuvanje stečene brončane boje, ali i onih kojima se koža njeguje nakon što je sunce na njoj ostavilo neželjene tragove. Budući da buriti djeluje antioksidativno i utječe na uklanjanje slobodnih radikala koji ubrzavaju proces starenja kože, omiljen je sastojak kozmetičkih pripravaka za njezinu regeneraciju i povećanje elastičnosti te anti-age proizvoda.


Namjena: za njegu i regeneraciju kože; za povećanje njezine elastičnosti i anti-age učinak: za primjenu kod umorne kože bez tonusa;  za zaštitu od djelovanja sunčevih zraka i zadržavanje preplanulog tena; za oporavak kože oštećene djelovanjem sunčevih zraka


Literaturni izvori:

  1. https://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/buriti/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19766688

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ULJE BURITIJA :

EYWA OIL - FAST TANNING - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – FAST TANNING

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.