Argan (biljno ulje)

Argan (Argania spinosa) iz porodice Sapotaceae

Argan je grmoliko stablo vapnenačke polupustinjske doline Sous u jugozapadnom Maroku i Tindouf regije u Alžiru. Daje plodove pomalo slične maslini koje vole jesti koze koje se često po njemu penju


Dobivanje: hladnim tiještenjem sjemenki


Boja: blijedožuta


Miris: karakterističan, blago neugodan


Sastavnice ključne za biološku aktivnost: esencijalna linolna kiselina, steroli, vitamin E


Stabilnost: jedno od najstabilnijih ulja


INCI: ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL


Primjena Argana u kozmetici

Argan je bogato i hranjivo ulje  biljno ulje koje se uspješno primjenjuje kod svih tipova kože, posebno suhe i zrele. Djelotvoran je sastojak raznih kozmetičkih pripravaka namijenjenih prvenstveno suhoj, oštećenoj, umornoj ili zreloj koži: ulja i serumi za njegu kože, mlijeka za tijelo, pakunzi za kosu, kreme.


Djelovanje na kožu: umiruje, regenerira i djeluje protuupalno. Ublažava ožiljke od opeklina i varičela, a preventivno djeluje i protiv strija.


Namjena: tretiranje suhe, zrele, borama sklone kože. Pomaže i u tretiranju seboreje, dermatitisa, psorijaze. Ima blagi antialergijski učinak.


Sigurnost primjene: Ulje je sigurno za primjenu.


Literaturni izvori:

  1. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 57.
  2. https://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/argan/

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ULJE ARGANA :

EYWA OIL - SENSATION OF NATURE - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF NATURE

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.